Röda rummet
August Strindberg, med bland annat hans böcker "Röda Rummet", "Fadren" och "Fröken Julie" är en av de mest kända författarna från naturalismen. Naturalismens epok är i princip en mer radikal form av realismen och sträcker sig från andra halvan av 1800-talet till 1800-talets slut. En naturalistisk författare skulle avbilda sin verklighet ungefär som en vetenskapsman. Många var under naturalismens epok påverkade av darwinismen, som drevs av en något socialistisk känsla som beskrev de lägre klassernas "eländiga" liv med supande och våld. Detta menade man berodde på de övre klassernas utsugning och korruption. Kvinnor hade i Frankrike hade just fått ökade rättigheter, därmed rätten att gå till skolan. Trots detta var kvinnornas rättigheter inte ens i närheten av männens. Kvinnorna fick exempelvis inte rösta, till skillnad från männen.Frankrike har i naturalismens epok, om jag förstått det hela rätt, hamnat i centrum. Frankrikes samhälle var i stort sett hela väst-europas samhälle. Efter Napolen III:s kröning blev Frankrike mer liberalt, vilket gav mer frihet till de franska medborgarna. Frankrike må ha vunnit många strider och må även ha sett stort, framgångsrikt och mäktigt ut för omvärlden, men i själva verket bodde folk trångt och smutsigt. Detta skedde av Frankrikes urbanisering.
Naturalismen är i princip speciell just för att den är så ärlig om samhället och dess brister. Detta påminner mig lite om Karl Marx sätt att skriva om det dystra samhället.
Som jag uppfattar Röda Rummet så beskriver den inte den delen av samhället som verkar värst dålig. Så vitt jag förstår så verkar huvudpersonen leva ett relativt bra liv med någolunda bra förutsättningar, dock inte på överklass-nivå. Det talas mycket om tjänstemän hit och dit, vilket säger mig att man inte direkt kryper runt på gatorna.
Bra fakta och funderingar, Emil!
SvaraRadera