Bokanalys- Mot fyren av Virginia Woolf
Mot fyren handlade om en stor familj (familjen Ramsay) som planerade en utflykt till en fyr i närheten med några vänner men det dröjde 10år innan de verkligen åkte dit, då flera av dom hade dött. Boken utspelade sig i England runt 1900-talet i naturen där de hade sin sommarstuga nära havet och stränderna på ön Skye.
Några teman var: längtan, sorg, tankar, könsroller, meningen med livet och känslor. Boken var fylld av känslor och den inre monologen var mycket djup vilket gjorde boken ännu mer intressant.
Den egocentriske professorn Ramsay var väldigt lik författaren ”Virginia Woolfs” far. Boken relaterade ganska mycket med andra böcker som ”Virgina Woolf” hade skrivit och även hennes liv. Handlingen var tvärtemot fantasi, den bestod bara av verklighet. Det var intressant att läsa boken eftersom jag inte hade läst någon sådan bok tidigare. Språket var lite gammaldags, alltså kanske lite avancerad för en som inte är van att läsa krångliga texter men jag tyckte att det bara var några ord som störde lite. Dessutom berättades boken i flera perspektiv så man fick veta mer om hur personerna i boken tänkte och kände sig.
Det var ju meningen att språket skulle vara avancerat under modernismen men även chockerande. Ett miljö citat där det är lite ”överdrivet” och chockerande i boken är:
”Men ute dånade stormen så att han knappt kunde stå på benen. Hus och träd föll omkull, bergen skälvde och klippstycken rullade ner i havet, och himlen var alldeles becksvart och det dundrade och blixtrade och sjön kom rullande i svarta vågor, höga som kyrkotorn eller väldiga berg, krönta av vitt skum”. -Jag har aldrig sett eller varit med om något sådant och skulle inte heller vilja det!