måndag 4 mars 2013

Bokanalys

1984
Jag har läst framtidsdystopin ”1984” (utkommen 1949) av författaren George Orwell. Boken utspelar sig i ett krig mellan tre världsmakter: Oceanien, Eurasien och Ostasien. Winston Smith, huvudpersonen, lever i det totalitära Oceanien. Oceanien styrs av storebror, som ser och hör allt. Det är Storebror som bestämmer allt, till och med hur folket ska tänka. Ingen får säga emot det som sägs eller skrivs i media. Fattigdomen i Oceanen är enorm, ändå påstår Storebror att de lever bättre nu än vad de gjorde innan kriget.

Det enda jag kan sammankoppla med bokens epok, modernismen, är att man blickar framåt i tiden. Teman jag hittar är orättvisa, totalitarism, hemligheter, krig, manipulation, socialism och kärlek.

Vad jag reagerar starkt på är mottot som upprepas: Krig är fred - Frihet är slaveri – Okunnighet är styrka, eftersom det är helt emot vad jag tycker. Man kan aldrig någonsin uppnå en långvarig fred via krig. Om man inte är informerad om vad som pågår så har man inget underlag till att grunda sin egen åsikt på, vilket är viktigt att man gör! Dessutom så blir man inte fri av att vara slav. Arbete som utförs ska ge lön i form av pangar till de som utfört arbetet, och inte bara till makthavare. Ett samhälle som styrs via totalitarism är inte ett bra samhälle. Att individer har egna åsikter är en självklarhet och bör accepteras – inte förbjudas. 

2 kommentarer:

  1. Okej, jag märker att du hade behövt fler ord för att göra din bokanalys rättvisa. Bra jobbat med de ord du har! /Linda

    SvaraRadera
  2. Det är alltså hittills en mycket bra bokanalys. Dock känns det bara som en del av nåt mer...

    SvaraRadera