onsdag 30 januari 2013

Modernism


                    Min morbror trollkarlen

Min bok hör till modernismen och är skriven av C.S Lewis. Modernismen varade under sekelskiftet mellan 1800-1900-talet då det hände många stora händelser runt om i världen som har påverkat framtiden mycket. T.ex. så var det under denna tid som Albert Einstein kom på relativitetsteori, första motorflygningen skedde och första världskriget pågick i Europa. Första världskriget var en hemsk tid för Europa, då det var mycket fattigdom, sorg och svält i många länder och det pågick också en stor industrialisering för vapen av olika slag under första världskriget.

Under modernismen var det så att frun skulle vara hemma och ta hand om barnen medan mannen skulle vara ute och jobba. Kvinnorna fick under denna tid också mer "makt" i samhället då de fick rösträtt 1918 i England, men de fick inte samma villkor som männen förrän år 1928. 

Modernismens litteratur handlade mycket om känsla och inte logiken. Allt skulle förändras, skiljetecken, kronologin och litteraturen skulle inte ske i dialoger, det skulle mer vara som rebusar, lite kluriga. Det fanns också flera olika modernistiska rörelser som hade program om hur de tyckte att litteratur skulle skrivas. T.ex. fanns futurism, expressionism, imagism, dadaism, surrealism och konkretism. Konsten, litteraturen och politiken var också väldigt sammanflätade under denna tid. Författarna ville visa vad de tyckte var viktigt i sina texter och konstnärerna ville visa vad de tyckte var viktigt i sina konstverk. Så modernismen var en tid för konsten, litteraturen och teknologin. 

Minna

http://www.ur.se/Produkter/158025-Hej-litteraturen!-Modernismen
http://sv.wikipedia.org/wiki/Modernism_(litteratur)
http://sv.wikipedia.org/wiki/1900-talet
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvinnlig_r%C3%B6str%C3%A4tt

1 kommentar:

  1. Bra fakta, Minna! Bra att du tog med "Hej litteraturen" som källa. Vill att du varierar dina källor och inte bara anger wikipedia som källa då den inte alltid stämmer till 100%. /Linda

    SvaraRadera