Pappa Goirot
Boken ”Pappa Goirot” kommer från epoken realism. Realismen som litterär epok pågick från omkring 1830-1890. Under epoken strävade man efter att skildra omvärlden så realistiskt som möjligt, alltså är böckerna som skrevs verklighetstrogna. Realismen är nära förknippad med ideologin liberalism vilket gör att man kopplar det vidare till julirevolutionen i Frankrike.
1830-1860 var en tid som präglades av snabb industriutvecklingen. Det var många människor som flyttade från landsbygd till städer för att få arbete. Där levde ett flertal under omänskliga förhållanden och hade långa arbetstider för en låg summa pengar. Även sådant som barnarbete var vanligt under denna tid.
Industriutvecklingen innebar att även att tidnings- och bokutgivningen utvecklades. Man kunde nu massproducera böcker billigt med hjälp av maskiner. Fler människor lärde sig även att läsa vilket gjorde att författare kunde börja sälja mer böcker till privatpersoner och inte kyrkan eller staten.
Kvinnornas situation i samhället växte på många sätt under 1800-talet. Hon fick bl.a. rätt till en egen inkomst och rätt till att ärva. Hon kunde även ta examen men dock en begränsad sådan. Kvinnor blev alltså under realismen mer självständiga och respekterade i samhället.
Som jag tidigare nämnde ville man skriva så verklighetstroget som möjligt under realismen. Man ville inte att läsaren skulle drömma sig bort i sagornas värld och förstå hur många andra människor levde. Klasskillnader var under denna tid stora vilket inspirerade många författare till att skriva om just det. Vissa hade hopp att med hjälp av sin bok kunna förändra samhället och göra det mer jämnställt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar