onsdag 30 januari 2013

Realism - Stolthet och fördom


Stolthet och fördom

Boken ”stolthet och fördom” tillhör epoken realism. Då realismen varade var från 1800-1860. Trots att boken skrevs flera år innan realismen uppstod så ser jag mer att det är en realistisk bok istället för romantiken som var huvudepoken under slutet av 1700-talet och in på 1800-talet.

Det skedde samhällsutveckling, då den industriella revolutionen pågick. Flertal människor flyttade från landsbygden och in till städer för att få ett arbete. När den industriella revolutionen pågick så gav det fördelar för tidnings- och bokutgivningen. Den litterära massproduktionen blev nu billig. Utifrån det lärde sig fler människor att läsa, man gjorde numera inte bara böcker och tidningar för kyrkan och staten.

Under realismens tid ansågs kvinnor inte vara en självständig varelse. Kvinnan var jämt beroende av en målsman eller en förmyndare eftersom kvinnan inte var myndig. Pappan var familjens överhuvud. Därför hade kvinnorna ingen rösträtt i val till riksdagen. Folket tyckte att kvinnorna helst skulle vara tystlåtna, känslosamma och vackra för att visa att de behövde männen.

Under realismen så uppfanns ett flertal saker som har påverkat hur man lever idag. De viktigaste uppfinningar var en inspelningsapparat som blev grunden för ljudtekniken, glödlampan och en upptäckt kring hur bakterier fungerar.

Man ville inte att läsarna skulle drömma sig bort i sagovärlden utom att det skulle vara så verklighetstroget som möjligt i realismens böcker.

Nyckelordet i ”stolthet och fördom” tycker jag är ”klasskillnader”. De nämner alltid om hur bra eller dåligt en person har när det dyker upp någon ny i boken. 

Källor: 
sv.wikipedia.org/wiki/Realism, sv.wikipedia.org/wiki/Realismens_litteratur och sv.wikipedia.org/wiki/Stolthet_och_fördom

1 kommentar:

  1. Du har en lättläslig text med bra källor, Elin. Vill gärna att du varierar dina källor mer. Du använder uteslutande wikipedia (om jag ska tro din källhänvisning). Det blir väldigt enriktat. Det är trots allt en källa man måste fortsätta att vara kritisk till. /Linda

    SvaraRadera